Pēc ilgām un jaukām kopā pavadītām dienām tomēr esmu izlēmis pārdot dažus no saviem Kiev 60 aka Pentacon 6 bajonetes objektīviem.
Mir-26 45mm f/3.5 Platleņķa objektīvs ar 83° skata leņķi uz 6X6cm kadra. 82mm filtrs.
Stiklam nav nekādu vizuālu vai tehnisku defektu. Bezgalības fokuss ir precīzs. Izskatās, ka lēcām nekādu īpašu pārklājumu nav, bet visā visumā kontrasts ir diezgan labs, ja cilvēks pats nedara muļķības. Pie atvērtas diafragmas nedaudz mīksts, bet pie f/8-f/16 diezgan smuki rāda. A3 izdrukām pie f/8 asums ir labs.
Līdzi tam priekam nāk komunistu ādas futlāris, divi filtri un abi vāciņi, ko var ļoti viegli pazaudēt.
Gribu par to prieciņu 40 (čē-esmit) Latvijas latus.
Jupiter-36B 250mm f/3.5 Vidēja telefoto objektīvs ar 19° skata leņķi uz 6X6cm kadra. 82mm filtrs.
Arī šim te stiklam nekādu vizuālo vai tehnisko defektu nav. Bezgalības fokuss arī ir precīzi nokalibrēts. Objektīva uzbūvē izmantota diezgan vienkārša lēcu sistēma un es arī neredzu nekādus optiskos pārklājumus. Pilnīgi vaļā atvērts objektīvs visdrīzāk derēs portretiem, jo attēls būs ar diezgan zemu kontrastu, bet gana ass. Optimālā optiskā uzvedība sākas ap f/8 un uz augšu. Varbūt, ka kādam iepatiksies šo stikliņu kaut kā uzstellēt uz digitālās kameras, jo f/3.5 pie 250mm dod samērā šauru asuma diapazonu šādi izolējot subjektu no fona.
Objektīvam komplektā dodas īstenas komunistu ādas futlāris, divi filtri, abi vāciņi, no kuriem viegli var pazaudēt tikai vienu un saules blende.
Tā kā šis objektīvs ir smagāks par pirmo, tad attiecīgi būs jāprasa 50 (pie-esnt) nedevalvētos Latvijas latus.
P.S. Pārdodu, jo šie stikli mēdz bieži stāvēt plauktā un arī tāpēc, ka krāju naudu Salavecīša piekukuļošanai. P.P.S. Laipni lūgti ļaut šim sludinājumam sērfot uz cuspami viļņa.
btw,šitiem ir pieejami arī tilt/shift adapteri,lai paspēlētos... bet tas pa dārgo. Un kā platformāta stikliem mainās skata leņķis uz digikameras? sašaurinās,cik saprotu?
Nu skaties pats, nav jau tie stikli no ledus, līdz pavasarim točna izturēs. Varbūt pat ielikšu ē-bajā, lai kāds ārzemju čuģiks nopērk, jo tie ir -=EXTRA+RARE=MINT=- ar noslēpumainajām padomju militārajām tehnoloģijām būvētie un noteikti radioaktīvi...
Es Tev nepārdotu savu Kievu viena iemesla dēļ- neesmu ticis galā ar noslēpumainu vertikālo zaķīti, ko var redzēt manā bildē "Otra Līva." Varbūt, kad tikšu ar to galā, tad ielikšu. Ja netikšu galā, tad gan jau arī ielikšu, bet pa zemāku cenu.
Pagaidām, lai paliek. Liekas, ka zinu, kur ir problēma, slinkums tikai ķerties klāt.
Nu jā, ir tikai viena Līva. Flikerī man laikam tā bilde saucās par otro Līvu. Lai nu kā- zaķis ir Līva, bet optiskais defekts ir vertikālā līnija kadra labajā trešdaļā. Manuprāt, tā rodas gaismai tiekot iekšā caur drusku izliekto slēdža maliņu un atstarojas pret spīdīgo filmas rullīti. Arī Fandango bija līdzīga problēma un viņš teica, ka man esot tas pats. Risinājums ir nedaudz paliekt slēģ... dža lupatas malas metāla stīpiņu. Neesmu tam vēl tā nopietni ķēries klāt.
Kiev 60 ir nedaudz uzticamāks (domāju, ka šajā brīdī zāli pāršalc smiekli) par Hasselblad 500CM kloniem. Kiev 88 ir viens nejauks dizaina elements- rokturis, kas atbild par uzvilkšanu un ekspozīcijas laiku. Ja vācu inženieriem pietiek pacietības tādu smalkumu uztaisīt, bet sovokiem... Plāns paliek plāns.
Uz Kiev 88 rūpnīcas variantā nevar uzstellēt Pentacon 6 lēcas. Un tas arī ir tas, kāpēc pamazām cenšos atbrīvoties no saviem padomju stikliņiem.
Domāju, ka manās bildēs šis situms īpaši neparādīsies, bet kādam citam varbūt redzēsim interesantus vidējā formāta kadrus, kas fotoblogā nemaz nav tik bieži viesi.
P.S. Es savas bildes taisu matētas, tajās nekas īpaši neatspoguļojas.
tas jupiter 36b ir tīri lietojams pilni atvērts uz cropa, ja grib paniekoties sampls te www.bildites.lv... (200 1/1600 3.5, apstrādes nav)
mir26 atzinu par sev par nelietojamu uz cropa un nobāzu prom, ja autors pārdos un kādam vēl iekāriens uz tādu, tad var man ziņot, varbūt ko sarunāsim. (ir vēl mir38 65/3.5 un vega12b 2.8/90, kurš laikam pat skaitās nokopēts no zeiss kāda)
haralds:Mir-26 45mm f/3.5 labs, tak man Flegtogons. cik futlāriem sanāk no viena komunista ādas?
Cik? Atkarībā no tā, cik izpildīts plāns.
Es tagad tēmēju uz Flektogona un Sonāra duetu, kas man cerams būs somā līdz nākamajam rudenim, kad man draud mācību izsūtījums uz Īslandi. Nesen spļaudījos, kad viens man ēbrejā h-blada xpanu ar 40+90mm nocēla.