Hei, ir doma nopirkt vienu no mainīgajiem ND filtriam (parasti ir ND2-ND400), bet cik saprotu ļoti būtiska problēma šiem ir melnā krusta veidošanās centrā ja lieto max ND. Cik vēl uzzināju, jo platāka leņķa objektīvs jo tas ir vairāk pamanāms, kā arī uz crop sensoriem (ja nelieto crop optiku) tas arī esot mazāk pamanāms. Tāpēc ienāca prātā ideja nopirst kādu liela diametra mainīgo ND filtru uzuskrūvēl uz krietni mazāka diametra optikas. Piemēram 77mm filtrs uz 58mm vai 52mm diametra optikas.
Kādam ir vispār bijusi pieredze ar šāda tipa ND filtriem ?
drošs neesu kāpēc un kā, tomēr šie filtri ir nopērkami pat samērā lēti (nav viels zaudējums), nekādu labo optisko kvalitāti jebkurā gadījumā negaidu, tomēr, ja ņem vērā ka melns krusts ir uz centru, lielākam filtram arī krusts, teorētiski varētu būt lielāks, līdz ar to, liels krusts uz maza diametra objektīva varētu būt pietiemaki liels, lai segtu visu bildi.
Par to ka labu vajag tā ir cita lieta. Arī dārgajiem mainīgajiem ND filtriem ir tā pati problēma (varbūt mazāk, bet ir) kas lētajiem. Protams labākais variants ir nemainīghais ND, bet soreiz runāju tie par mainīgajiem. Runa ir par defekta samazināšanu, ja atbildes nav un neviens mēģinājis neko nav tad nu tālāk arī jautājumu un komentāru nav.
Deportets: lielākam filtram arī krusts, teorētiski varētu būt lielāks,
domā viņi krustu zīmē ar pirkstu? Ķip maziem filtriem ar mazu pirkstiņu a lieliem ar resnāko ciemā?
"Variablais" ND taču ir tupa divi polarizātori salikti kopā - savukārt polarizatora šķautnes stiklā ir vienādā skaitā - Tava teorija ir tāda ,ka ja celofāna kuli aizliek priekā stiklam ir ķīselis, bet ja kuli apgriež kā rimbuli objektīva diametrā, tad tā paliek caurspīdīgāka.
Man tāds fetišs pirkt visādas vajadzīgas lietas ))
un jā to ka divi polarizatori tur ir to es zinu, vienkārši domāju par proporcijām, vai krusts uz lielāka filtra salīdzinot ar mazāko filtru ir lielāks, vai tas proporcināli nemainās .
Deportets:Man tāds fetišs pirkt visādas vajadzīgas lietas ))
un jā to ka divi polarizatori tur ir to es zinu, vienkārši domāju par proporcijām, vai krusts uz lielāka filtra salīdzinot ar mazāko filtru ir lielāks, vai tas proporcināli nemainās .
nu tak neviens polarizatora šķautņu zigzagu nemaina, nestaipa tik piegriež dažāda izmēra rimbuļus. Ir tak vienalga cik lielas malas paliek aiz kadra - krustu jau veido 2 polarizatoru gļuks pret konkrēto Tavu objektīvu. Kropļojumi vismazākie būs gara fokusa stikliem ar lielu diametru un vistrakākie max platiem leņķiem ar pēc iespējas mazāku priekšējās lēcas diametru.
Jau vienam pašam polarizatoram - pretīgi dārgam B+W var skaidri redzēt izšķirtspējas zudumu ar viduvēju optiku - saliekot kopā 2 krietni sliktāžkus polarizatorus gļukus redz kaut ar vienreizlietojamo kameru kam lēca no cd vāciņu akrilstikla.
veikalos ta ir ...bet atkarīgs kam lietosi,nolūki ? iegrābties var un kā vēl,un ar tiem Variable ND jābūt uzmanīga,ja priekš fioto tad noteikti vēl var padomāt par hoya,marumi,B+W